ENERJİ
TEMEL İLKELER
- Yerli kaynaklara öncelik veren, insan odaklı ve sürdürülebilirliği önceleyen bir enerji politikası benimseyeceğiz.
- Enerji politikalarını; dış politika, güvenlik ve ekonomi politikaları, sanayi ve tarım politikaları ve çevre politikası ile bütünleşik bir planlama çerçevesinde geliştireceğiz.
- Enerjinin çeşitlendirilmiş kaynaklardan ve ekosisteme zarar vermeden sağlanmasını gözeteceğiz.
- Tüm tüketicilerin, kaliteli ve yeterli enerjiye, sürekli şekilde ve ödenebilir koşullarda ulaşabilmesini sağlayacağız.
- Enerji ihtiyacının karşılanmasında, enerji arzının abartılı biçimde artırılması yerine enerji verimliliğinin yükseltilmesini esas alacağız.
ÇEVREYE VE TOPLUMA DUYARLI ENERJİ POLİTİKASI
- Çevreyle ve toplumla uyumsuz, yerel paydaşların karşı çıktığı projeleri uygulamaya koymayacağız.
- Verimli tarım arazilerinde, ormanlarda, zeytinliklerde, balık üreme havzalarında ve SİT alanlarında enerji santrali kurmayacağız.
- Tüm projelerde fizibilite çalışmalarını ve uluslararası standartlara uygun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarını istisnasız ön koşul haline getireceğiz.
- Havza planlaması kapsamında yer almayan, ÇED ölçütlerine uymayan, eko-sistemi tahrip eden hiçbir HES projesine onay vermeyeceğiz.
- ÇED raporu ve EPDK lisans tadilat başvurularında; yakıt değişimine, yerli kömürden ithal kömüre geçişe ve istismara dönük kapasite artırımlarına izin vermeyeceğiz.
ENERJİDE RAĞIMSIZLIK VE KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ
- Ekonomimizin üzerindeki en büyük yük ve cari açığın temel nedenlerinden biri olan giderek artan enerji ithalatını kademeli olarak azaltacağız.
- Enerjide dışa bağımlılığın yarattığı dış politika ve güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağız.
- Az sayıda ülkeye çok yüksek oranda bağımlı olduğumuz mevcut yapıyı, kaynaklarımızı çeşitlendirerek hızla değiştireceğiz.
- Dışa bağımlı fosil yakıtların, enerji tüketiminde ve elektrik üretimindeki payını düşüreceğiz.
- Doğal gaz ve ithal kömüre dayalı santrallere kısıtlamalar getirerek, bu kaynakların elektrik üretimindeki payını kademeli olarak azaltacağız.
ENERJİ POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
- Mevcut elektrik tüketimimizin üç katından fazlasına karşılık gelen, ancak atıl konumda olan yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın enerji üretimindeki payını artıracağız.
- Üretim potansiyelimizin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde kullanılmasının önündeki tüm yasal engelleri kaldıracağız.
- Kaynakların etkin kullanımı için gerçekçi bir enerji teşvik politikasını hayata geçireceğiz.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
- Tüketim ve iletim verimliliğini ve güvenliğini artırmak için dağıtık enerji uygulamalarını yaygınlaştıracağız.
- Kaçak elektrik kullanımını yoksul yurttaşlarımızı mağdur etmeden önleyeceğiz.
- Enerji verimliliği yüksek ürünlerin üretimini teşvik ederek, akkor ampuller başta olmak üzere, enerji verimliliği düşük ürünlerin kullanılmasını kademeli olarak engelleyeceğiz.
- Sayısı 7 milyonu bulan enerji verimliliği düşük bina stokumuzun enerji tüketimini yarıya düşürecek kapsamlı bir iyileştirme projesini hayata geçireceğiz.
- Binalarda yalıtım başta olmak üzere yapılacak iyileştirmelerin mali yükünün tamamını konut sahiplerine yüklemeyecek, etkin ve çağdaş teşvik modelleri uygulayacağız.
- Yeni yapılacak binaların enerji verimliliği açısından AB standartlarına uygun olmasını sağlayacağız.
SEKTÖREL PLANLAMA
- Her enerji alt sektörü için ayrı strateji belgeleri hazırlayacağız.
- Ülke ölçeğinin yanı sıra, il ve bölge ölçeğinde de enerji kaynaklarının üretimi ve dağıtımına dönük planlama yapacağız.
- Enerji talep tahminlerini bilimsel, gerçekçi bir temelde yeniden hesaplayarak tüketemediğimiz enerji kaynakları için ayrıca bedel ödemeyeceğiz.
- Doğal gaz depolama kapasitemizi yıllık tüketimimizin en az üçte birine yükselteceğiz.
ENERJİ YÖNETİMİ VE ENERJİ YATIRIMLARI
- Enerji sektöründe yatırım yapma iklimini düzelteceğiz.
- Enerji yatırımlarını, kamunun planlaması ve denetimi çerçevesinde yapacağız.
- Özel sektörün Kamu İhale Kanunu çerçevesinde ve uluslararası standartlara uygun olarak hakça rekabet edebileceği bir yapı kuracağız.
- Enerji sektöründe verimlilik sağlayamayan ve saydam olmayan özelleştirme uygulamalarına son vereceğiz.
- Kamunun kârlı kurumlarının,”seçilmiş” bazı şirketlere, düşük bedellerle aktarımını durduracağız.
- Kamu kuruluşlarını ehliyete, liyakate ve verimlilik ilkelerine göre yöneterek etkinleştirecek, özerkleştirecek ve güçlendireceğiz.
- Doğal gaz ve petrol arama, üretim, iletim, rafinaj, dağıtım ve satış faaliyetlerini bütünleşik bir yapı içinde sürdürmek amacıyla BOTAŞ ve TPAO’yu, Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu bünyesinde birleştireceğiz.