20/04/2015

CHP TABAN HAREKETİ YOL HARİTASI

1-Giriş.
Yeni dönemde çalışmalarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi amacıyla, CHP Taban Hareketi grup üyelerinin çok büyük bir çoğunluğu ile görüşmeler yapılarak mevcut aksaklıklar saptanmaya ve bu aksaklıkları giderecek bir yol haritası çıkartılmaya çalışılmıştır.
Görüşmeler sonrasında “önerilen çözümlerin ortalaması” şeklinde ifade edilebilecek bir yol haritası çıkartılmıştır.
Bu metin esas itibariyle bir tartışma metnidir. Buradaki hiçbir öneri kesin değildir. O nedenle yapacağımız toplantıda yapılacak tartışmalar doğrultusunda bu metne son şekli verilecek ve bir politika belgesi olarak kabul edilecektir. Daha sonra da bu metin doğrultusunda organize olma ve yeni dönem çalışmalarını başlatma yoluna gidilecektir.
Kesinleşen metin; her türlü eylem ve çalışmanın temelini oluşturacak, yapılacak organizasyon ve grup üyeleri için bağlayıcı nitelikte olacaktır.
2-Amaç.
CHP Taban Hareketi’nin amacı; Ülkemizin, içinde bulunduğu olumsuz koşullardan kurtarılarak: bağımsız, kalkınmış ve demokratik bir sosyal hukuk devleti haline gelmesine katkıda bulunmaktır. Bu nedenle CHP Taban Hareketi broşürünün girişinde sayılan ülkemize ilişkin olumsuzlukların giderilmesi gerekmektedir.

Bu hedefe, bir parti ve onun uygulayacağı politikalar ile ulaşılacağını düşünmekteyiz. Bu parti bize göre CHP, politikalar ise onun uygulayacağı Atatürkçü ve sosyal demokrat politikalardır.
Ama CHP, mevcut yönetim anlayışı ve yönetim kadroları bakımından bu işlevi yerine getirebilecek durumda değildir. Çünkü mevcut yönetim anlayışı ve yönetim kadroları, ciddi bir zaafiyet içindedir. Özellikle parti içi demokrasi neredeyse rafa kaldırılmış durumdadır. Bu durum Parti’deki dinamizmi ve gelişme potansiyelini ortadan kaldırmaktadır.
Partinin içinde bulunduğu durumu ve çözüm yollarını daha önce yazdığımız broşürde saptamış bulunmaktayız.
Amaçlarımızın gerçekleşebilmesi için; CHP’nin yönetim anlayışı, yönetim kadroları ve ideolojisinde ciddi bir değişime ve iyileşmeye gereksinme vardır.
CHP Taban Hareketi bu değişimin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak istemektedir. Kendisi ayrı bir tüzel kişiliğe sahip değildir. Parti içi değişim, gelişim, demokrasi hareketidir. Fikirlerini parti içinde yaymak ve örgütlenmek yolunda çaba sarf etmeyi arzu etmektedir.
3-Geçmiş olayların tartışılması.
Daha önceki bir buçuk yıllık CHP Taban Hareketi çalışmalarının tartışılıp bunlardan dersler alınması gerektiği açıktır. Aslında bu tartışmalar, bir anlamda, görüşmeler sırasında yapılarak edinilen deneyimler bu metne yansıtılmıştır. Ama yapacağımız büyük toplantıda bu tartışmanın geniş çapta ve şimdi yapılmasının bazı olumsuzluklar doğurması olasılığı nedeniyle bunun yerine, şu anda, biran önce yeni çalışmaları başlatabilmek açısından geleceğe yönelik çalışmalarımızın planlanması daha çok kabul görmüştür.

Söz konusu tartışmanın uygun görülen bir zamanda mutlaka yapılması kanaatimizce bir gerekliliktir ve bu gereklilik yerine getirilecektir.
4-İlkeler ve etik kurallar.
Bununla birlikte çalışmalarımız sırasında uyulacak etik kuralların saptanmasına gerek duyulduğu da bir gerçektir. Bazı arkadaşların göstereceği çaba ile böyle bir çalışma yapılarak aramızda tartışılıp kabul edildikten sonra, metnimizde yer almalıdır. Görüşmelerimiz esnasında bu kuralların gerekliliğini vurgulayan üyelerin bu kurallar ile ilgili yapmayı düşündükleri çalışmalarını bitirerek gündeme getirilmelidir.

5-Organizasyon.
CHP Taban Hareketi’nin kendi amaçları doğrultusunda organize olması gerekmektedir. Bu amaçla metnin sonundaki çizelgede görüleceği üzere; üyelerle yapılan görüşmeler sonucunda bir organizasyon şeması çıkartılmıştır. Üyelerin şimdiye kadarki çalışmaları da göz önüne alınarak faydalı olacakların çalışma guruplarında üye ve sözcü/sözcü yardımcısı olarak görevlendirilmeleri bu organizasyon şemasında önerilmiştir. Organizasyon şeması, tartışmalar sonucunda kesinleşecektir.
Burada önerilen çalışma gurupları, sekreterya, yürütme kurulu ve CHP Taban Hareketi Sözcüsü’nün görev tanımlamalarının yapılmasına gerek bulunmaktadır. Ayrıca sözcü ve iki sekreter ile çalışma guruplarında görev alacak üyelerin, sözcü ve yardımcılarının seçilmesi gerekmektedir.
Bu çalışma guruplarının görev tanımları aşağıda tanımlanmıştır.
Dış İlişkiler Çalışma Grubu’ nun görev ve yetkileri. Amacımız doğrultusunda İstanbul 3.bölgede en az 5 ya da daha fazla ilçede örgütlenme yoluna gidilmesi başlangıç olarak arzu edilmektedir.
Devamında, tüm İstanbul’da ve de giderek çevre il ve ilçelerde örgütlenme yoluna gidilecektir.
Bizim dışımızdaki örgütlenmelerle işbirliği yapmak da amacımıza uygundur. Hatta mevcut parti içi muhalefet gruplarını bir platformda birleştirerek işbirliğine gitmelerine katkıda bulunmanın da faydalı olacağını kanısındayız.
Örgütlenme Çalışma Grubu’nun görev ve yetkileri. Bu grubun amacı Bakırköy içindeki CHP üyeleri arasında örgütlenmedir. Bu örgütlenmede mahallelerdeki üyelere kadar inilmesi arzu edilmektedir.
Ama öncelikle Bakırköy’deki aktif CHP’lileri ve belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri vb. CHP’liler ile ilçe kongresinde bize destek veren partililerle ilişkiye geçilmesi hedeflenmektedir.
Dernek, sendika vb STK ların üyeleri ile ilişkiye geçmek de bir diğer bir amacımızdır.
Diğer sosyal demokrat parti üyeleri ile de iyi ilişkiler kurulmasına özen gösterilecektir.
Bilim Teknik Çalışma Grubu’nun görev ve yetkileri. Bu çalışma gurubunun amacı AB, gelir dağılımdaki adaletsizlik, yoksulluk, işsizlik vb sorunlarda tabandan kaynaklanan siyasi çözümler üretilmesi ve bu amaçla toplantılar, seminerler, paneller yapılmasıdır. Böylece CHP üyelerinin siyasi çözüm üretimine doğrudan katılımları sağlanmış olacaktır.

Ayrıca üyelerle iletişimde, olanaklar ölçüsünde teknolojiyi kullanmak durumundayız. İnternet sitesinin geliştirilmesinin, daha ileri düzeye getirilmesinin ve üyelere; mektup, SMS ve elmek kanalıyla en verimli ve en düşük maliyetle ulaşmanın yolları bulunacaktır.
Hukuk Çalışma Grubu’nun görev ve yetkileri. Hareketimizin devamı sırasında karşılaşacağımız hukuki konuların çözümüne katkı yapmak bu gurubun ana amacıdır.
Ayrıca yakın zamanda, Bilim Teknik Çalışma Grubu ile birlikte mevcut CHP tüzüğün demokratikleşmesi konusunda çalışmalar yapmak ve bu konuda bir seminer düzenlemek de diğer önemli görevimizdir.
Yürütme Kurulu’nun görev ve yetkileri.Çalışma gruplarının sözcü ve yardımcılarından oluşur. Ayrıca kadın ve gençlik kontenjanından üyeler yer alır.
CHP Taban Hareketi çalışmalarını hedefler doğrultusunda planlar, koordine eder ve yürütür.Alacağı kararlar tüm çalışma grupları ve üyeler için geçerlidir. Kararlarına uyulması gerekir. Grupların yapacağı çalışmalar, Yürütme Kurulu’nda karara bağlanmadan uygulamaya konulamaz.
CHP Taban Hareketi Sekreteryası’ nın görev ve yetkileri: CHP Taban Hareketi Sözcüsü’nün önerisi üzerine genişletilmiş toplantıda seçilirler. İki kişiden oluşur.CHP Taban Hareketi Sözcüsü’ne ve Yürütme Kurulu’na, işlerin yürütülmesi ile ilgili olarak yardımcı olurlar.
Bu gurubun diğer görevleri şunlardır.
Büro tutulması ve büroda sekreter istihdamı, bilgisayar, telefon vb teknik donanımın sağlanması.
Tutulacak büronun kira ve bir yıllık giderlerinin temini.
CHP Taban Hareketi Sözcüsü ve Yardımcısı’nın görev ve yetkileri. Sözcü ve yardımcısı genişletilmiş toplantıda seçilir.
CHP Taban Hareketi çalışmalarının amaçları doğrultusunda yürütülmesinden, Yürütme Kurulu ile birlikte sözcü sorumludur. Yürütme Kurulu toplantılarının gündemini saptar ve toplantıları düzenler. Hareket adına görüşmelerde bulunabilir, konuşabilir, demeçler verir, çalışma gruplarının toplantılarına katılır.
Çalışma guruplarının seçimi, yönetimi,toplantı usulleri ve görev süreleri,
Bir yıl için seçilirler, içlerinden bir sözcü bir de sözcü yardımcısı seçilir. Altı ay sonra sözcü ve yardımcısı yer değiştirir. Gerek gördükleri sıklıkta toplanırlar. Grup sözcüsü tarafından Yürütme Kurulu’na çalışmaları hakkında bilgi verilir. Çalışmalar Yürütme Kurulu görüşleri ile uyumlu ve koordineli götürülmek durumundadır.Gurupların yönetiminden sözcüler sorumludur.
6-Siyaset üretimi hedefleri.
İdeoloji. CHP Taban Hareketi broşürü giderek geliştirilmeye ve eksiklikleri tamamlanmaya çalışılacaktır. Bunda diğer ilçelerin yardım ve katkılarından da yararlanılacaktır.
Ayarıca yoksulluk, yolsuzluk, terör sorunu, AB, Kuzey Irak, Enflasyon, Cari Açık, işsizlik vs konularda gerekirse ayrı çalışmalar yapılacaktır ve yeni çözümler üretilecektir. CHP tarihi, özellikle Atatürk ve İsmet İnönü dönemi ve bu dönemdeki değişmeler tartışılacaktır. Bu konularda çalışmalar yapan üyelerin çalışmaları gündeme alınarak tartışılacaktır. Ayrıca çeşitli güncel konularda bildiriler vs yayınlanacaktır.Bu bildiri ve görüş açıklamaları, internet sitesine konacak, basına, halka ve partililere iletilecektir.
Seminerler. Bu sorunlarla ilgili olarak seminer, panel vb toplantılar düzenlenecektir.
7-Tartışma üslubu.
Grup içi iletişim konusunda özeleştiri yapılacak ve özellikle tartışma üslubu gündeme getirilerek zaman zaman kırıcı olabilen kimi üyelerin kırıcı ve gerginlik yaratıcı üslupları yerine, daha yumuşak, kırıcı olmaktan ve gerginlik yaratmaktan uzak ve de pozitif enerji veren bir üslup benimsenecektir.
Grup için iletişimi geliştirme konusunda, gerekirse seminer, kurs vs yoluyla grup için eğitim çalışmaları düzenlenecek ya da üyeler bu çeşit eğitimlere katılacaklardır.
Tartışma üslubundan rahatsız olunan üyelerin bu tutumları bir üye veya bazı üyelerin şikayeti halinde genişletilmiş toplantıda tartışılıp kendisine uyarıda bulunulacak, tekrarı halinde ise oylama yapılarak o üyenin grupla ilişkisinin kesilmesi yoluna gidilecektir.
8-Internet sitesi.
Herkes siteye kayıt olacak ve sık sık girecektir. Sitenin güncel kalması için özel çaba sarf edilecektir.
9-Yerel yönetim politikası.
Belediyelerdeki CHP uygulamaları, Partimizin bu konuda yayınladığı ve yerel yönetimler politikasını oluşturan ilkeler doğrultusunda değerlendirilecektir.Özellikle polisiye ve adli olay niteliğini taşıyan olaylarda görüş belirtmek yerine konunun adli yargı tarafından yargılanması ve sonucun yargı tarafından belirlenmesinin beklenmesi yeğlenecektir. Bu kapsamda olmak üzere Türkiye ve Bakırköy çapında yerel yönetim uygulamaları ele alınarak tartışılacaktır.
Parti ilkeleri ve halkın gereksinmeleri doğrultusunda gerekirse uzmanlardan da yararlanılarak hazırlanacak yerel yönetime ilişkin öneriler Parti yönetimi ve belediye meclisine iletilecektir.
10-Parti yönetimine karşı üslubun tayini: CHP Taban Hareketi olarak parti içi mücadeleyi Parti’nin dışa karşı mücadelesiyle karıştırılmayacaktır. Bu bağlamda Parti’nin dışa karşı eylem ve çalışmalarında gerekli katkı verilecektir. Parti çalışmalarında grup olarak bulunmaya çalışılacaktır.
Burada özellikle kavgacı bir üslup yerine olumlu ve katkı sağlayıcı bir üslup izlenecektir. Bundan amaç üyelerin gözünde olumsuz olarak algılanmaktan kaçınmaktır.

20/12/2014

CHP Taban Hareketinden CHP Üyelerine Mektup – 2004

Sevgili Partili Arkadaşlar;

Bizler; bir grup Parti Örgütü emekçisiyiz. Partimizin iktidara gelmesine katkıda bulunmak, bunun için de olumsuz gidişe dur demek ve doğrulara ulaşmak amacıyla CHP TABAN HAREKETİ çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Çünkü bizler Parti vitrinindeki değişimleri, gerçek değişim olarak görmüyoruz. Yukarıdan aşağıya değişim ve örgütlenme yerine, aşağıdan yukarıya, yani tabandan başlayan değişime ve örgütlenmeye inanıyoruz.Partimizin, tüm örgüt emekçilerinin katılımıyla geçireceği bir değişim ve yenileşmeden sonra iktidara gelebileceğini düşünüyoruz.

Maalesef bugün Partimiz; seçimden seçime çalıştırılan,siyaset üretemeyen, parti içi eğitimin yapılmadığı, Ülkemiz siyasetine yeni bir açılım getiremeyen, dar kadroculuk, delege ağalığı,bölgecilik ve etnik siyasetin önemli ölçüde egemen olduğu, üyeler arasında gerekli iletişimin bulunmadığı, karar alma ve atamalarda patronaj sisteminin uygulandığı, parti içi demokrasinin iyi çalışmadığı, gençliğe ve kadınlara yeterince önem vermeyen ve giderek siyasetin rant için yapılmaya başlandığı, katılımcılık, saydamlık ve hesap verebilirlikten yoksun bir parti görünümündedir.

Partimiz; mevcut yapısı, işleyişi ve yönetici kadrosuyla, üyelerinin ve halkın güvenini yitirmiş durumdadır. Ne yazık ki, zaman geçtikçe, kaybedilen güveni yeniden kazanabilmek için çok daha büyük bir çaba harcanması gerekecektir.

Oluşturduğumuz CHP TABAN HAREKETİ’nin amacı; yukarıda bahsedilen olumsuz gidişi olumluya çevirecek bir çoban ateşi yakmaktır. Bu ise “özgür partililer” in aktif olması ile mümkündür. O nedenle, benzer düşüncelere sahip arkadaşların bir araya gelmesini ve örgütlenmesini öneriyoruz.

Kendimizi “muhalefet” olarak nitelendirmiyoruz. Çünkü amacımız kişiler değildir: CHP de değişimi sağlayacak ilkeleri hayata geçirmektir.

Bu amaçla biz, bir grup örgüt emekçisi olarak bir araya geldik ve çalışmalarımızı başlattık. Her hangi bir liderimiz yoktur, liderlik yerine demokratik yöneticiliğe inanıyoruz. Hepimiz aynı derecede sorumluyuz. Sosyal hareketlerin zaman içinde hak eden arkadaşımızı yöneticiliğe taşıyacağını düşünüyoruz. İşe, kendi bakış açımızdan Partimizin sorunlarını saptayarak ve çözüm yollarını önererek başladık. Daha sonra katılımcı bir yöntemle ve her noktasını defalarca tartışarak oluşturduğumuz görüş ve önerilerimizi bir kitapçık(broşür) haline getirdik. Sizlerin görüşlerinize sunuyoruz. Bu kitapçık, bir akademik çalışma ve değişmez bir metin değildir. Daha çok parti içi deneyimlerimize ve tanıklıklarımıza dayanmaktadır. Çoğu sizlerin de tanık olduğu şeylerdir. Arkadaşlarımızdan gelen öneri ve katkıları da dikkate alarak geliştirmeye çalışıyoruz. Böylece sorunlar ve çözümleri üzerinde geniş bir mutabakata varacağımıza ve bir dil birliği sağlayacağımıza inanıyoruz. Her geçen gün , CHP Taban Hareketi’ne ilgi ve katkının giderek arttığını mutlulukla görmekteyiz.

Örgütlenme ve çalışma yöntemi olarak ; Kurtuluş Savaşımızda Kuvayı Milliyecilerin benimsediği ve tarihsel mirasımızı oluşturan “müdafaayı hukuk yöntemi”ni uygulamaya çalışıyoruz.
Sevgili partili arkadaşlar,

Bulunduğumuz durumda olması gereken; Partimizin süratle bir değişim geçirmesi, kendisini yenilemesi, siyaset üretebilmesi ve yerel yönetimlerden başlamak üzere iktidar seçeneği haline gelmesidir. Ülke ve dünya sorunlarına ancak bu şekilde yanıt verecek duruma gelebiliriz.

Ayrıca CHP’nin mevcut kadrosu ile halk ve örgüt arasında doğmuş bulunan güven bunalımının aşılması gerekir. Bunalımın kesin çözümü; Partinin çalışma şeklinin, yönetici kadrolarının ve ideolojisinin yenilenmesinden geçmektedir.

Belirttiğimiz ilkeleri ve yöntemi temel alarak; Partimize katkı için tabandan başlattığımız bu harekete, sizleri de katılmaya davet ediyoruz. CHP TABAN HAREKETİ, sizlerin katkılarıyla büyüyecek ve gelişecektir.

Dileğimiz bu hareketin, Bakırköy’ün sınırlarını da aşarak CHP’deki değişimi başlatacak bir kıvılcım olmasıdır.Çünkü ülkemizdeki gidiş iyi değildir ve Türkiye’nin CHP’ye her zamankinden daha fazla gereksinmesi vardır.
Bu değerlendirmelerimizin çerçevesinde 2005 yılının; Dünya, Ülkemiz, CHP ve Partililerimiz açısında barış, mutluluk ve olumlu yönden gelişmelerle dolu olmasını diliyoruz.
Aralık 2004

Saygılarımızla;

WordPress gururla sunar | Tema: Spicethemes tarafından geliştirilen Spiko